kindertheater

Marikesj heeft sinds 1999 een twintigtal kinder-theaterstukken gemaakt, aanvankelijk voor een 4+ doelgroep, maar sinds 2010 ook voor een jongere, 2+ doelgroep.  Een Marikesj-voorstelling kenmerkt zich door kleinschaligheid en een  intieme sfeer.  Er wordt gespeeld  in een eenvoudig decor met mooie, vaak zelfgemaakte handpopbeesten. In de voorstelling zitten  altijd  vrolijke meezingliedjes verwerkt. Een 4+ voorstelling duurt zo’n  45 minuten, voor de 2+ doelgroep 30 tot 35 minuten. Prijzen vanaf 200 euro


Een overzicht van de stukken die nog op het programma staan

Circus Marikesj (4+) gaat over een circus vlak voor de grote  premièreshow. Bij de laatste repetitie gaat alles mis bij de dieren die moeten optreden. Komt dat wel goed?


Paradijsvogelfeest (4+) . Paradijsvogel is jarig en geeft een groot feest voor alle vogels uit het dierenbos. Kraai zal het uitstapje naar het feestje organiseren, maar kamp met veel tegenslag. Wordt er nog wel gefeest bij de jarige job?


Het Grote Orenfestival (4+) Een festival voor dieren met bijzondere oren, georganiseerd door Ootje. Maar is Ootje wel helemaal te vertrouwen?


De dag dat zon verdween (4+). Als op een dag de zon niet opkomt in het dierenbos ontstaat er grote paniek. Terwijl de kou toeneemt,  proberen de dieren o.l.v. de uil een oplossing te verzinnen. Maar het wordt kouder en kouder en mol is ook nog eens zoek.


Mooier dan het Mooiste licht (4+). Een voorstelling over poëzie. Schrijver Cornelis Klapstuk krijgt de Koninklijke opdracht om en gedicht te schrijven. Maar heeft hij eigenlijk wel verstand van gedichten, of heeft hij hulp nodig?


De Dans van de Zeemeermin (4+). Kappie Kap neemt je mee naar vroegere tijden toen hij nog een gevreesde piraat was en samen met Maatje Mooi de zeeën onveilig maakte. Zijn avontuur met de zeemeermin heeft het leven van Kappie Kap ingrijpend veranderd.


Hallo Wereld (4+) is een SF voorstelling. Een ruimtewezen bezoekt de aarde en gaat een dagje mee op pad met de zon. Hij beleeft allerlei avonturen in Oost, Zuid en West, voordat hij met de Noorderzon én Robbie de Rat weer in de ruimte verdwijnt.


Bijna 100 jaar (4+) gaat over vroeger en nu. Een oude oma vertelt en laat zien dat er niet zo heel veel veranderd is. Een echte meespeelvoorstelling met leuke liedejes en twee bijzondere verhalen.


Marietta RustVoor de jongere kinderen (2+) hebben we ook een aantal voorstellingen gemaakt die, anders dan de hierboven beschreven 4+ stukken, zo’n 30/35 minuten duren.  Maar wel weer met handpopbeesten, liedjes en mooie decorstukken.Kleine Kangoeroe (2+). Als Moeder Kangoeroe een kleintje krijgt is ze heel blij, Maar als de kleine Roe niet uit haar buidel wil, krijgt ze het heel zwaar. Wat ze ook probeert, Roetje blijft zitten waar hij zit.


Kleine Muis zoekt een huis (2+). Wie heeft er een plekje voor dit Muisje die uit zijn mooie kasteelhuisje is gezet? De Ooievaar misschien, of Kikker Kwakke? Of moet het Muisje nog verder zoeken?


De Toverkist van Em (2+) Meisje Em wil leren toveren, maar dat lijkt de tovenaar geen goed idee. Wel geeft hij haar een bijzondere kist, die met een beetje fantasie……


De Wiebbelbillenboogie (2+). De Koningin vindt het leven maar saai. Ze wil dat iedereen leert dansen. Ook de boer moet eraan geloven. Hij neemt dansles bij de varkentjes van dansschool De Zwijnenstal, maar of die het hem kunnen leren???


De Slakkengang (2+)  gaat over Prins Radula die alles wat sneller wil maken in zijn Slakkenland. Maar of snelle poten, grote vleugels en haaienvinnen wat zijn voor een Slak?


Kwijt-ei (2+). Een drakenjong is zijn moeder kwijtgeraakt en gaat haar zoeken. Maar waar moet hij haar vinden? Tussen de kippen misschien, of bij de Krokodil?


Wachten (2+). Als op een dag een stoplicht in het bos wordt neergezet, weet geen beest wat hij daarmee moet. En waarom staat dat stoplicht toch alleen maar op rood???


De Tranen van de Krokodil (2+). Waarom is een krokodil groen en waarom heeft hij zo’n grote bek en hapt hij zo graag naar anderen? En waarom toch al die krokodillentranen? Kikker Kwakke gaat op onderzoek uit.


De Zee van boer Bé (2+). Boer Bé, die nooit van huis wil, moet van de boerin een dagje naar de zee. Maar de boerderijdieren gooien roet in het eten. En als jij niet naar de zee kunt, dan moet de zee maar….


Hop met de Geit (2+). Op de boerderij wordt een klein geitje geboren. Voordat meisje Em op bezoek kan, moet zij eerst wat kadootjes verzinnen om mee te nemen. Maar wat vindt zo’n geitje leuk en wat vindt zij lekker en hoe praat je met een kleine geit?


Als gezegd zitten in al onze voorstellingen liedjes en zachte handpop beesten. We maken ook improvisatievoorstellingen met een mooi opgetuigde fietskar, die vol beesten zit. De kinderen kiezen hun favoriete beest en wij ‘acteren’ daarmee, zingen liedjes, doen een spelletje of een kleine activiteit met de kinderen. We noemen deze voorstelling De Beestenboel.


De Kleine Walvis (2+)

Meisje Em woont met haar vader in een groot huis bij de zee.  Ze moet zichzelf vermaken. Dat valt niet altijd mee. Zand, zand, zand en soms een  dier. Maar op een dag, na een hevige storm, ligt er iets heel bijzonders op het strand. Eindelijk een vriendje?


meer info:

“De Kleine Walvis” is een voorstelling van theatergroep Marikesj, gemaakt in het kader van de Voorleesdagen 2017. Het verkozen  prentenboek van Benji Davies is uitgangspunt voor deze voorstelling, die het verhaal combineert met een aantal mooie liedjes. Het spel wordt gespeeld  in een fraai stranddecor.


Doelgroep van de voorstelling zijn kinderen vanaf een jaar of twee.

Duur van de voorstelling zo’n 30 minuten.Voorleesdagen 2018;

Het prentenboek Sst, de tijger slaapt is uitgangspunt voor onze voorstelling

De Slapende leeuw.

Korte inhoud; Leeuwtje is jarig en hij wil natuurlijk een mooi kado van de andere dieren. Anders wordt hij boos. Voor het feest losbarst doet Leeuwtje nog even een dutje. lekker in het zonnetje. Niet wakker maken hoor, want dan wordt hij heel erg boos. Maar......waar is het kadootje voor Leeuw? O jee, het ligt achter hem bij de grote boom, maar de dieren kunnen er niet bij, want Leeuw ligt in de weg. Wat nu? Wie heeft er een oplossing?


Een mooi decor, een spannend verhaal en veel (meezing-) liedjes. Voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar
Aardbevingen in Groningen


We zijn momenteel bezig met een theaterstuk voor kinderen waarin de aardbevingen in Groningen  centraal staan. Het stuk is een bewerking van een ouder Marikesj-verhaal uit 2008. In de nieuwe bewerking heet het theaterstuk:


"Kleine Muis 3.2 "

Korte inhoud: Als het schuurtje waarin Muisje woont, instort door een beving van de aarde moet onze kleine held op zoek naar een nieuw onderkomen. Op het land durft hij niet meer zo goed. Misschien is er wel een plekje te vinden in de lucht, of anders op het water?

Veel liedjes, een mooi decor en geen zware kost, maar een vrolijke voorstelling voor kinderen in de onderbouw.


Voorleesdagen 2019


Bij het verkozen prentenboek "Harry zoekt een Huis"hebben wij een eigen voorstelling gemaakt getiteld "Verstoppertje". Korte verhaalllijn; Als de luie poes Poes na veel aandringen verstoppertje gaat spelen met vlinder Lotje, verdwaalt zij. Hoe komt ze weer thuis? Met de hulp van Kraai, Snoek en Egel weet Poes na veel avonturen haar huisje weer terug te vinden.Kan ze weer lekker luieren, of misschien....?


Duur zo'n 35 minuten, veel liedjes, knuffelbeesten, interactie en een mooi klein decor dat op veel plaatsen kan worden opgesteld.Voorleesdagen 2020


Moppereend Dukkie Duk gaat mokkend en mopperend door de dag, omdat zijn waterplasje is verdwenen en zijn speelkameraadjes niet thuis geven, of dingen doen die Dukkie niet kan.  Hoe harder ons eendje moppert, hoe donkerder de wolk boven zijn hoofd wordt. Als dat maar goed komt !!!!

Natuurlijk veel liedjes, knuffeldieren en interactie met de kinderen in deze 30-minuten voorstelling voor de kinderen in de onderbouw


Voorleesdagen 2021


Struisvogelverdriet vertelt het verhaal van een jong struisvogeltje dat dolgraag wil vliegen. Overal ziet ze vogeltjes fladderen door de lucht en dat wil Struisje natuurlijk  ook. Maar helaas, haar vleugels tekort en een lijf niet echt geschikt voor een vliegpartij. Struisje zoekt hulp en belandt na veel gedoe eindelijk in de lucht. Maar of dat wat voor haar is?????